Главният архитект на подмяната

Фирмите МД СТРОЙ 3000 ЕООД и М Д СТРОЙ 07 ЕООД са част от група строително-инвестиционни компании на Радослав Стоянов Борисов, известен като Роко Бароко, управлявани от Цветомир Пламенов Владимиров.

ПЪРВОПРИЧИНАТА
Тъй като в няколко публикации очертахме връзки между главния архитект и фирмите на Роко Бароко е необходимо да направим по-задълбочен анализ на личностните им взаимоотношения, свързани с най-скандалния, започнат и незавършен проект, оставящ вечен изкоп на ул. „8-ми декември“ в Студентски град.
супермаркети-проектирани-от-здравковГодини преди встъпването му в длъжност като главен архитект, Здравков работи за компаниите на Бароко като архитект, реализирал верига супермаркети в Плевенска област.

След заемането на поста на главен архитект на София, Студентски град се превръща в една от основните строителни площадки за компаниите на Радослав Борисов – Бароко.

Разговор на 4 очи или корупционен натиск?

Административното обслужване от страна на НАГ (направление Архитектура и градоустройство) в Столична община е ускорено и безпроблемно. А приятелствата между главен архитект и инвеститори изпреварват дори самите процеси, свързани с документи и разрешителни. Пропукване на взаимоотношенията обаче се появява след нарастването на обществени напрежения и граждански протести. Създава се практика тандемът Фандъкова-Здравков да привиква инвеститори в разговор на 4 очи за намаляване на етажност на вече планирани инвестиционни намерения. Тези нерегламентирани разговори са обвързани с може би много и различни договорки, за които само участниците могат да разкажат, но с тях като че ли се цели кметът Фандъкова да се доближи до страната на протестиращите граждани, симулирайки някаква уж отговорна позиция и борба с високото строителство и презастрояването на столицата. Проблемът е, че за инвеститорите тази приумица на администрацията с присъствието на главен архитект и кмет на практика е натиск в поставянето на условия, на които не може да се отказва. Това е нескритата, широко отворена врата за упражняване на корупция по високите етажи на властта.
Как така някой ще издаде разрешително за строеж за преместване на електрически съоръжения например и изкопаването на хиляди кубични метри земя с размерите на езеро, в непосредствена близост до натоварено пътно платно, без това да е свързано с реализацията на строеж. Тази поетапност формира късата каишка, на която се държи в зависимост инвеститора…

З.Здравков - Бароко

На ул. „8-ми декември“ в Студентски град има отдавна договорено инвестиционно намерение за сграда, висока 75 м. на фирмите МД СТРОЙ 3000 ЕООД и М Д СТРОЙ 07 ЕООД. Според техния управител Цветомир Владимиров, височината на сградата устно е предоговорена от 104 м. на 75 м. Тук все още пукнатините в отношенията не са се превърнали в пропаст, но общинската администрация изпитва болезнена чувствителност при всеки граждански протест, а около този проект се завихря предизборна енергия, която трудно може да се овладее. Кметът на община Студентска, който тогава е от Демократична България Петко Горанов заема позиция, заставайки зад протестиращи граждани и организации с ясни аргументи, тъй като районната администрация е засипана с жалби, оплаквания и въпроси около строежа на тази сграда, дори издава заповед за незаконен строеж. В тишината на управлението на Здравков и Фандъкова обаче се подписват 2 визи, свързани с това инвестиционно намерение и разрешителни за строеж в ход, за които има ясна документна следа.
Странно защо тази строителна инвестиция започва поетапно да се придвижва към своята реализация, без разрешително за изграждане на сграда, което е първопричината за огромния изкоп.
Дали строителните дейности в Студентски град започват само след кабинетните устни договорки и обещания на градските администратори, че разрешително за строеж своевременно ще бъде подписано. Как строителна фирма с опит и история зад гърба си пренебрегва факта на липсващо разрешително за строеж и одобрена документация от главния архитект и дава ход на значителна финансова инвестиция. Близко приятелство и многогодишно взаимодействие ли осигуряват това спокойствие. Защото липсват каквито и да е прагматични и логически заключения, с които може да се даде старт на подобен процес. Дупката на Здравков - Студентски град
Как главен архитект на Столична община разписва разрешително за строеж, свързан с разкопаването и укрепването на една дупка, без това да е свързано с разрешително за строеж за построяването на самата сграда. Очевидно инвеститорът Цветомир Владимиров е имал голямо доверие на арх. Здравков, вследствие на предишни реализирани проекти. Само дългогодишни порочни практики може да дадат на един инвеститор увереността, че проектите му ще се реализират, независимо от мащаба. Фрапираща забележителна подробност е, че на строителната ограда около изкопа, наред със задължителните по закон информационни табели са поставени и рекламни пана, обявяващи цена на кв. метър и визия на бъдещата сграда, включително със схеми на вътрешно разпределение, което при липсата на подписано разрешително за строеж на самата сграда е повече от абсурдно. То обаче демонстрира увереност на инвеститора, че тази сграда ще бъде реализирана.

Стига се дотам, че от цялата административна компетентност и кабинетни договорки се преминава към строителна дейност, чието бъдеще и реализация е свързана с волята на администратора и само на него. И понеже за София гражданите понякога се превръщат във форсмажорни обстоятелства, бягството на Здравков от проблемите, които сам е забъркал стигат до съдебни дела, които той с лекота губи. В повечето случаи заради наличието на фактически грешки, административни прецеденти или липсата на юридически издържани аргументи. Склонността на Здравков да забавя преписки и документи нерядко вкарват столичната администрация в съдебни дела.
Но с навлизането на съдебни дела личностните пукнатини вече са се превърнали в дълбока пропаст, от която излизане няма. Всъщност за ерата на Фандъкова-Здравков съдебните дела са трупчетата, на които може да бъде поставен всеки един инвеститор в столицата. Да се отложи проблемът във времето, така че някой друг да поеме отговорността за последиците.
А те не са малко – освен опасният изкоп, с години вече е нарушено преминаването по тази улица (ТРАНСПОРТЕН АНАЛИЗ), образуват се задръствания при входа и изхода на квартала, а гледката разбира се е твърде мрачна и натурална, като част от столичния урбанистичен пейзаж.
Изключително опасният изкоп, зеещ с години в Студентски град се превърна в символ на престъпната работа на главния архитект на София.
В заключение може да се каже, че казусът, заплетен около построяването на тази сграда на Роко Бароко е една от творбите на талантливия администратор Здравко Здравков. Дори само този случай е достатъчен повод на Здравков да му бъде поискана оставката от новия кмет на София Васил Терзиев.

Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК):
„При извършените от служителите на РДНСК София проверки е установено, че издадените от главния архитект две разрешения за строеж не са издадени в условията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). В частта от закона касаеща издаването на разрешения за строеж за отделни етапи, се изисква те да могат да се изпълняват и използват самостоятелно. Разрешеното изпълнение на изкопи не представлява самостоятелен строеж по смисъла на §5, т. 38 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ. Разрешаването на изкопи и укрепителни работи винаги е съпроводено от проект за изпълнение на сграда. В този случай такъв проект липсва“.

При липсващ проект и подписани 2 разрешителни за строеж, свързани с изкоп и неговото укрепване след свличане на земни маси и увреждане на градска инфраструктура, Здравков е трябвало незабавно да си подаде оставката. Вместо това той прави опит да прехвърли проблема към ДНСК и инвеститора. Факт е, че той е първопричината с разрешението за изкоп да започнат строителни дейности. Според ЗУТ има изключение, в което е възможно изкопна дейност да предхожда разрешително за строеж на сграда, но само в хипотеза, че теренът попада в археологическа зона, където могат да бъдат открити артефакти. В случая обаче такива няма.

Но докато старите приятелства на Здравков вече се разпадат, нови отдавна са отворени. Всичките строително-инвестиционни намерения, свързани с ДПС (движение за права и свободи) – Делян Пеевски и д-р Михаил Тиков не могат да бъдат повлияни от обществен натиск или протести – там обещаното е подкрепено с подписи. Построява се една от най-високите сгради в София – Изток Плаза на бул. Цариградско шосе и ул. Тинтява в квартал Изток. Безпроблемно се издига 30 етажен небостъргач, висок 95 м., като с помощта на Здравков са преодолени всички критични обществени аргументи, свързани с високото строителство.
Зад сянката на това успешно административно и бизнес взаимодействие се разкрива днес и амбицията Тиков и Делян Пеевски да реализират още 7 кули по 75 м. на мястото на ИПК Родина.

Така новият кмет на София Терзиев унаследи главен архитект, потънал в административен хаос и зависимости.

Г-н Терзиев, във Вашите правомощия е да създадете условия за нов конкурс за главен архитект, с ясно заявен времеви хоризонт, НАПРАВЕТЕ ГО.

Пепи Янчева

 

П. Янчева