Студио България с Генка Шикерова и Тихомир Безлов Студио България с Генка Шикерова

Чадърът над контрабандата - Студио България с Генка Шикерова

35 години след падането на комунистическия режим и закриването на тайните служби все още говорим за влиянието на сътрудниците на Държавна сигурност и контролираните канали за контрабанда на различни стоки…

СЪДЪРЖАНИЕ:
– Кой контролира контрабандата
– Гост в Студио България е Тихомир Безлов
– Какво е общото между контрабандата и Държавна сигурност
– Как се развива контрабандата в България
– Раждането на групировките
– Кой е Паскал
– Кои са Доктора, Паскал и Таки
– Как се става контрабандист
– Има ли чадър над контрабандата
– Как беше ограничена контрабандата с цигари
– Връзките между държавни служители и контрабандисти
– Нивата на корупция в България
– Защо корупцията е на нивата от 90-те години
– Политическата корупция в България

Генка Шикерова
Генка Шикерова

Генка Шикерова

(разследващ журналист от Свободна Европа)

Генка Шикерова е един от малкото български журналисти, оставящи трайна и смислена информационна следа, в диалог с времето, в което живеем.

Генка Шикерова е родена на 9 юни 1978 година в Панагюрище. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в Канал 3, бТВ и Нова телевизия.
Носителка е на редица журналистически награди. През 2016 и 2018 г. Генка Шикерова получава голямата награда „Валя Крушкина„. Носител е и на голямото отличие „Радостина Константинова„. От 2020 г. е разследващ журналист в Свободна Европа.

Тихомир Безлов
CSD – Главен експерт
Програма „Сигурност“

Тихомир Безлов
Тихомир Безлов

Тихомир Безлов работи по въпросите на престъпността в България. През последните 17 години като старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията той е автор на редица доклади и социологически изследвания. Г-н Безлов е един от основателите на виктимизационните изследвания в България и е допринесъл значително за прилагането им в работата на различни национални и международни институции и държавната администрация. Изследванията и анализите му по различните видове престъпления и корупционни практики (разработване на национален корупционен индекс, трафик и пазар на наркотици, проституция, трафик на хора, контрабанда на потребителски стоки) му спечелват национално и международно признание и водят до използването им в съдебни процеси. Г-н Безлов е и политически анализатор. В това си качество, през последните 10 години той е част от екипи, осигуряващи подробен и регулярен анализ на риска за Програмата за развитие на ООН, Евразия Груп/Лемън Брадърс, Евразия Груп/Дойче Банк, Министерството на външните работи на Япония и Групата за контрол на риска. Г-н Безлов участва в анализа на различни инициативи за превенция и регулация на престъпността и е лектор в Софийския университет по магистърска програма „Глобализация”, както и гостуващ лектор в Академията на МВР и Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

Изследователски фокус

Организирана и конвенционална престъпност, корупция в държавната администрация, контрабанда на акцизни стоки, трафик на хора.

Свободна Европа - логоОще по темата от Свободна Европа:

„Бяхме борци, вече сме бизнесмени“. Как изглеждаха групировките през 90-теwww.svobodnaevropa.bg

Без носталгия. Какво беше „Мултигруп“ www.svobodnaevropa.bg

Защо „мутрите“ печелят от прехода и борбата с реформите след 1989 www.svobodnaevropa.bg