Том трети 2005 – 2014

Работно заглавие „Всичко на тезгяха”. Обхваща периода от 2001 г. до наши дни. Тази най-актуална и най-обемна част от проекта ще третира корупционното ноу хау на политическите реалности сред разпадането на двуполюсния модел – при правителството на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев, на Бойко Борисов и на Пламен Орешарски. Основен акцент в този том ще падне върху управлението с размити отговорности, даващо възможност за максимално ефективни корупционни практики и превръщането на цели политически партии в концерни за търговия с влияние. В центъра на внимание ще бъдат възраждането на проекта за АЕЦ  „Белене” ; договорения с Русия  „голям шлем”  от енергийни проекти и свързаните с тях корупционни апетити; големи корупционни сделки от типа на магистрала „Тракия” ; корупцията в службите за сигурност; преразпределението на контрабандните канали; корупцията в правосъдната система и в частност – в прокуратурата – по време на мандата на Никола Филчев; въвеждането на криминално проявени лица в българските служби за сигурност; перманентни корупционни практики, осъществявани с институционална подкрепа – като злоупотребите с пари от еврофондовете; скандалните афери с персонално участие на политици – като аферата „Хохегер”  и др.

Специално внимание ще бъде отделено на:

  • корупцията в сферата на българската енергеника и нейните политически и геополитически изверения – като ще акцентираме върху износа на електроенергия и проекта за АЕЦ „Белене” , нанесъл на държавата щети за над един милиард евро и довел Националната електрическа компания до практически фалит;
  • сделката за външния дълг, осъществено от мин. Велчев и ощетила страната ни с над 800 милиона лева;
  • замените на гори за парцели по българското Черноморие, превърнати в постоянна корупционна практика от първата тройна коалиция и нанесли на българската държава щети в размер от над 6 милиарда лева;
  • аферата КТБ, най-мащабния и фрапиращ пример за политическа корупция на най-високо равнище, нанесла на държавата щети в размер на над 3,5 милиарда евро – и др.

През 2023 г. изчезна присъствието на един изключително важен за българското общество проект на Едвин Стефанов Сугарев, Христо Христов и Красен Николов. Проектът се оказа с прекратено финансиране и уеб сайтът corruptionbg.com престана да съществува.
В corruptionbg.eu се съдържа значителна част от информацията, без претенция за каквото и да е авторско право над техните изследвания. (Всички публикации са в оригинал.)